Samenwerken onder druk
Samenwerken en Teamontwikkeling - Training
Wanneer is gedrag grensoverschrijdend? En wanneer grijp je in? Ambulantisering, werkdruk en een intensievere zorgomgeving leiden tot meer complexe situaties. Naast een gevoel van onveiligheid heeft dit ook vaak ziekteverzuim en verstoring van het werkplezier en de teambalans tot gevolg. Voor een veilige en plezierige werkomgeving zijn samenwerking, heldere afspraken, bewustwording van de eigen communicatie, kennis en vaardigheden belangrijke voorwaarden.
Wat kan je verwachten?
Preventie, leren van incidenten, veiligheidsbeleid
Het teamtraject richt zich onder andere op:
- Preventie van en omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag.
- Samen leren van incidenten.
- Alternatieven voor vrijheidsbeperkende maatregelen..
- Het maken van afspraken en het vertalen van veiligheidsbeleid naar uitvoering
- Communicatie en samenwerken onder druk.
- Zelfzorgmethode voor zelforganiserende teams.
- Ketensamenwerking
Voor WIe?
Het teamtraject is bedoeld voor teams die werken in een (intensieve) omgeving in zorg, welzijn en speciaal onderwijs. Voor teams die meer openheid en zelfvertrouwen willen ontwikkelen in het signaleren en voorkomen van agressie en grensoverschrijdend gedrag.
Resultaat
Inzicht in patronen, onder druk veilig samenwerken, teamdynamiek
Zowel het team als de individuele medewerkers krijgen inzicht in hun eigen reactie- en communicatiepatronen ten aanzien van conflictsituaties en agressiehantering. Het team is in staat om onder druk samen te werken, onveilige situaties tijdig te signaleren en de juiste technieken in te zetten op momenten van crisis.
Ook wordt er dieper ingezoomd op de teamdynamiek en wat het team nodig heeft om flexibel op veranderende situaties te blijven inspelen, elkaar te stimuleren en de gezamenlijke doelen te bereiken. Zo dragen we bij aan de trots en het werkplezier van uw zorgteam!