Training veilig ambulant werken
Vaardigheden en deskundigheid - training
Het bewust en alert zijn op vroege signalen, het inschatten van het risico en het nemen van maatregelen bij oplopende spanning geven vervolgens de mogelijkheid om tijdig het tij te keren en bewust keuzes te maken. Dit kan bij huisbezoek betekenen dat een professional niet alleen gaat, een collega meeneemt of dat de politie wordt ingeseind. Kortom, de professional is proactief in het organiseren van veiligheid voor zichzelf en de hulpvrager en is in staat door professionele communicatietechnieken het gedrag van de cliënt positief te beïnvloeden. Het wordt daarmee niet alleen veiliger maar ook voor iedereen prettiger omdat er beter geluisterd wordt, de kaders duidelijk zijn en de professional regie heeft in de situatie. De cliënt geholpen en de medewerker trots.
Wat kan je verwachten?
Bejegening, bewustwording, conflictvaardigheden, inschattings- en samenwerkingsvaardigheden.
Je ontwikkelt je in kennis en vaardigheden bij het inzetten van:
- COM: het Crisisontwikkelingsmodel
- In contact met de cliënt: voor, tijdens en na incidenten
- Vroegsignalering
- De-escalerende vaardigheden
- Houdingscommunicatie
- Agressie risico inventarisatie bij huisbezoek
- Regie houden in een vreemde omgeving
- Angstreductie en ontspanning in spannende situaties
Voor WIe?
Deze training is bedoeld voor professionals uit alle zorgsectoren en het speciaal onderwijs, die ambulant werken en tijdens huisbezoek te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag of het risico daarop.
Resultaat
Inzicht, kennis en kunde
Zorgprofessionals krijgen inzicht in hun eigen reactie-, omgangs- en communicatiepatronen ten aanzien van conflictsituaties en agressiehantering. Daarnaast ontwikkelen zij kennis en kunde op het gebied van het signaleren van spanningsopbouw bij cliënten en het interveniëren op grensoverschrijdend gedrag.
Ze zijn in staat om een veilig woon- en werk-klimaat te waarborgen en daar waar sprake is van een onveilige situatie, zijn zij in staat om op een verantwoorde manier in te grijpen en zo het gevaar voor zichzelf, de cliënt(en) en zorgverleners te beperken.