cropped-Trifier-logo-2.png

Borging en Continu leren​​ - Specialisatie

Trainers Expertprogramma 14 en 15 juni 2023

Train jij, binnen jouw organisatie, collega’s op de thema’s (omgaan met) bejegening, veiligheid en agressie? En heb je behoefte om jezelf daarin verder te ontwikkelen op Expert niveau? Samen met andere professional trainers uit diverse organisaties in Zorg, Welzijn en (Speciaal) Onderwijs?*

Dan is dit tweedaagse Expertprogramma met topsprekers en specialisten uit het werkveld echt iets voor jou! Deelname aan het Expertprogramma is een ontdekkingstocht langs de randjes van je comfortzone. Waardoor je groeit. Als mens, als trainer en als collega.

Elke editie van het Expertprogramma staat in het teken van een ander thema. Altijd gericht op de groei van de trainer, als mens: zowel het persoonlijke als het didactische. We gaan je helemaal onderdompelen in alle facetten van dat thema. Theorie, wetenschappelijk onderzoek, veel inspiratie en vooral ook ‘het hoe dan’ in de praktijk. Deze editie is het thema: Spelend leren. 

Wat kan je verwachten?

Inspiratie, interactie, intervisie, vaardigheden, oefenen, sprekers uit de praktijk, wetenschap en onderzoek, praktische handvatten en diverse werkvormen.

Een team van inspirerende sprekers en trainers staat twee dagen lang speciaal voor jou klaar. Om naast je te staan en jou verder te helpen tot een trainer op Expert level. Alle sessies tijdens het Expertprogramma worden gegeven door specialisten die hun sporen in hun vakgebied verdiend hebben. Ze geven allemaal een interactieve lezing/workshop, aansluitend of inspirerend op het thema. Een mix van inhoud, (wetenschappelijk) onderzoek en ervaringen uit de praktijk.

*Voor WIe?

Het intensieve Trainers Expertprogramma op 14 en 15 juni 2023, is speciaal en uitsluitend bedoeld voor ervaren trainers en aandachtsfunctionarissen die in hun organisatie als intern trainer actief zijn op het gebied van bejegening, veiligheid en omgaan met agressie. De Expert-dagen zijn alleen te volgen indien je voor de Train-de-Trainer leergang bent gecertificeerd en bent aangesloten bij Trifier.

Het programma is niet voor ‘beginners’, het is gericht op ervaren trainers die toe zijn aan een volgende stap.
De minimale toegangseisen zijn:
– Je hebt het Trifier Train-de-Trainer programma succesvol afgerond
– Je bent aangesloten bij Trifier
– Je hebt enige tijd praktijkervaring als trainer

Je bent in het inspirerende gezelschap van interne trainers uit verschillende organisaties in zorg, welzijn en speciaal onderwijs. Het waardevolle daaraan is dat je twee dagen lang met deze groep deelnemers kennis en ervaring deelt, hoe zij hun werk doen en wat je daarvan kan leren. De ervaring leert dat deelnemers vol nieuwe ideeën en vaardigheden terug naar hun werkplek keren. Die ze gelijk de volgende dag in de praktijk kunnen toepassen.

PROGRAMMA

Dit tweedaags Expertprogramma staat in het teken van inspirerende masterclasses met focus op de didactische kant van het trainerschap. Het programma is een verdieping voor ervaren interne trainers en aandachtsfunctionarissen.

Na afloop van het Expertprogramma heb jij jezelf een grote stap verder gebracht in je ontwikkeling en vaardigheden als trainer. Tijdens deze twee dagen geven wij je alles wat daarvoor nodig is. Inspiratie, interactie, intervisie met de andere deelnemers, vaardigheden, oefenen, sprekers uit de praktijk, wetenschap en onderzoek. En bovenal praktische handvatten en diverse werkvormen om het geleerde direct, de volgende dag, te kunnen toepassen in jouw werkomgeving.

Dag 1, Woensdag 14 juni 2023: volop inspiratie met diverse workshops

Ochtend-, middag- en avondprogramma
Van 09:30 uur tot 21:00 uur 

Op de eerste dag is er een uitgebreide workshop over het (leren) ontwerpen van een goed gesprek door Willem-Jan Renger. Hij gaat in op het creëren van effectieve leer ervaringen voor deelnemers aan jouw training. Hij staat stil bij het verschil tussen organiseren en ontwerpen. Bij de schoonheid en aard van de beleving van een cursist (of groep cursisten). 

Willem-Jan is een ontwerp onderzoeker en innovator verbonden aan het Centrum voor Onderzoek & Innovatie (OOI) en de School of Creative
Transformation. Hij is ook coach en senior docent in de Master Crossover Creativity.

Daarnaast is hij de oprichter van ‘ludodidactiek’, een ontwerpmethodologie voor onderwijsprofessionals om te leren hoe speels leren toe te passen om motivatie en leerlingenparticipatie te verhogen. Ludodidactiek wordt onderwezen aan de School of Creative Transformation (Master of Education in Arts), en in onze Summerschool, in workshops en seminars.

 

Dag 2, Donderdag 15 juni 2023: casusinbreng en intervisie masterclass

Ochtend- en middagprogramma
Van 09:00 uur tot 16:00 uur

Op dag 2 neemt Jan Faassen ons mee in het werken met speelse werkvormen waarin vaardigheden worden geoefend. Het werken met acteur is daarvoor een werkvorm maar hij zal ook werkvormen introduceren voor het oefenen zonder acteur; hoe doe je dat? In dit kader is het beschikken over een pallet van juiste werkvormen, passend bij de deelnemers en het doel van de training, een must voor elke trainer. Hoe zet je ze in? Hoe begeleid je ze? Welk leereffect kun je ermee bereiken? Het inzetten van een trainingsacteur is hierbij in onze ogen altijd van toegevoegde waarde. En wat als je geen trainingsacteur geen tot beschikking hebt? Hoe haal je dan rendement uit je trainingen? Tijdens de tweede dag gaan we hier mee aan de slag. We gaan ervaringen delen, werkvormen optuigen, oefenen en analyseren. Mèt en zonder acteur. Een dag waarin we onze handelingsalternatieven als trainer gaan verdiepen en verbreden.

Jan is van jongs af aan gefascineerd door gedrag, heeft jarenlange werkervaring in de psychiatrie en ambulante zorg en is sinds 2007 werkzaam als trainingsacteur voor veel verschillende organisaties, met name binnen de GZ, GGZ en welzijn. Daarnaast verzorgt hij al jaren presentaties en gastlessen over o.a. assertiviteit en conflicthantering. Sinds 2012 is Jan aangesloten bij Trifier als acteur en trainer. Spelend/ervarend leren is wat we in Trifier-trainingen dagelijks nastreven, omdat we geloven dat deelnemers zich daardoor meestal het beste kunnen ontwikkelen. 

" Deelnemers aan het woord "

"Ik heb de workshops uit het Expertprogramma kunnen vertalen naar mijn eigen bewustwording van rol als trainer; hoe benader en spreek je de deelnemers aan, wat is de invloed van jouw uitstraling, houding, beweging en taal. Enkele concrete voorbeelden, die ik nu in de praktijk toepas: Ik ben opener in wat ik doe en maak de deelnemers mede verantwoordelijk voor het slagen van mijn training. Ik beweeg mee en sluit aan. Ik maak deelnemers competent in hun handelen en bevestig ze in hun kunnen. Ik creëer zelf waargenomen competentie en ik bied meer ervaringsgerichte werkvormen aan."
Helmie Loermans
Helmie Loermans
Trainer de-escalerend werken, Onderwijsgroep Punt Speciaal
“In de uitnodiging stond dat het Expertprogramma voor trainers was met minimaal een jaar ervaring. Ik had dit niet maar heb goed meegekund met het niveau en heel veel geleerd. Ik heb door de mix van verschillende ervaren deelnemers erg veel geleerd. Andersom gaven de ervaren deelnemers ook aan van 'onervaren' deelnemers te leren daar waar ze soms vast zitten in routine. Het Expertprogramma heeft mij geleerd hoe ik mijn boodschap meer inspirerend maak. En hoe met weerstand om te gaan, bij trainers, deelnemers of organisatie.”
Juliette Grummels
Juliette Grummels
Trainer preventief omgaan met agressie, Albert Schweitzer ziekenhuis
SPREKERS

Zoals je van ons gewend bent weten we iedere keer weer inspirerende en verrassende sprekers aan ons te verbinden voor dit Tweedaagse Expertprogramma. Voor de editie van 2023 is Frank van Gool dagvoorzitter en tevens een van de sprekers. 

Frank van Gool

Als Directeur/eigenaar van Trifier en wetenschappelijk onderzoeker inspireert Frank van Gool met zijn kennis en ervaring op de verschillende managementniveaus binnen profit en non-profit. Als ondernemend consultant, opleider en onderzoeker ontwikkelt en implementeert Frank organisatieveranderingen, opleidingsplannen en strategieën. Managen en opleiden in de huidige tijd vragen om durf en creativiteit. Daar invulling aan geven, met slimme, innovatieve en passende oplossingen die werken in de praktijk, is zijn deskundigheid.

Locatie en investering
Een tweedaags Trainers Expertprogramma vindt uiteraard plaats op een Expert-locatie: Parc Spelderholt in Beekbergen (gemeente Apeldoorn). Een prachtig kasteeltje, prima te bereiken en met voldoende en kosteloze parkeergelegenheid.
De investering is € 957*: 
  • een compleet tweedaags verdiepingsprogramma gericht op de didactische vaardigheden van het trainerschap. Dat jou tot de Expert trainer maakt.
  • lesmateriaal en naslagwerk
  • certificaat van deelname
  • 2x lunch, 1x avondeten, koffie/thee/sappen.

Overnachting zit niet bij de prijs inbegrepen. Wil je bij het hotel wat erbij hoort overnachten, dan kan je dit zelf op eigen kosten boeken. Als je erbij vermeld dat je voor het Expertprogramma van Trifier komt, krijg je een speciaal aanbod (€ 84,75 pp/pn incl ontbijt, excl btw). Wil je hiervan gebruik maken? Mail dat dan naar ons contactpersoon dassia.schell@parcspelderholt.nl onder vermelding van reserveringsnummer 25202. 

Parc Spelderholt

Waarom zou je meedoen?

Het is voor een ervaren trainer van groot belang om regelmatig te sparren en uit te wisselen met collega’s en deskundigen in het vakgebied. Door deze interactie kan de trainer nieuwe inzichten opdoen, ervaringen delen, feedback ontvangen en zichzelf blijven ontwikkelen.

Het sparren met collega’s kan leiden tot nieuwe ideeën voor trainingen en tot het ontwikkelen van nieuwe methoden en technieken. Daarnaast kan het bijdragen aan het vergroten van kennis, het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het vergroten van je netwerk. En… het is gewoon leuk.

Trifier ondersteunt het continue leren. Door voortdurend te leren, kan de trainer up-to-date blijven met de nieuwste ontwikkelingen en inzichten in het vakgebied. Dit kan bijdragen aan het leveren van effectievere trainingen en het inspireren van deelnemers om zichzelf te blijven ontwikkelen. Het draagt bij aan het ontwikkelen van een groter begrip van de behoeften van deelnemers en het verbeteren van de communicatievaardigheden van de trainer. Dit kan leiden tot een betere afstemming van de training op de behoeften van deelnemers en het vergroten van de impact van de training.

Daarom organiseren wij voor de ervaren interne trainers ‘expertdagen’. Dit tweedaags Expertprogramma is een inspirerende masterclass met focus op de didactische kant van het trainerschap. Het programma is een verdieping voor ervaren interne trainers en aandachtsfunctionarissen.

Na afloop van het Expertprogramma heb jij jezelf een grote stap verder gebracht in je ontwikkeling en vaardigheden als trainer. Tijdens deze twee dagen geven wij je alles wat daarvoor nodig is. Inspiratie, interactie, intervisie met de andere deelnemers, vaardigheden, oefenen, sprekers uit de praktijk, wetenschap en onderzoek. En bovenal praktische handvatten en diverse werkvormen om het geleerde direct, de volgende dag, te kunnen toepassen in jouw werkomgeving.

Veelgestelde vragen

De meerwaarde voor jou als ervaren trainer zit vooral in de verdieping én verbreding van didactische vaardigheden. Een verbreding in de zin van het eigen maken van nieuwe theorieën en ontwikkelingen op het thema weerstand en de transfer hiervan naar de eigen praktijk.
In twee dagen tijd is er intensief contact met de andere deelnemers uit de zorg, welzijn en speciaal onderwijs. Je deelt onderling je kennis en ervaring en is er genoeg aandacht voor jou als individu tijdens de lezingen en workshops en in de tijd daartussen.

Dit Expertprogramma is echt een masterclass. De kers op de taart. Gericht op het aanleren van vernieuwde didactische vaardigheden en het kaderen en sturen van groepsdynamiek- en processen. Door jou als individu, als lid van een groep en als trainer binnen een organisatie. Op drie niveaus dus. Deze onderwerpen dragen bij aan de kwaliteit en effectiviteit van interne trainingen in jouw organisatie.

Het Expertprogramma is speciaal opgericht en bedoeld voor ervaren trainers en aandachtsfunctionarissen die in hun organisatie als intern trainer actief zijn op de thema's bejegening, veiligheid en agressie. Om deel te kunnen nemen, dien je een training Train-de-Trainer te hebben gevolgd en heb je al enige tijd praktijkervaring als trainer.
Je bent in het inspirerende gezelschap van interne trainers uit verschillende organisaties in zorg, welzijn en speciaal onderwijs. Het waardevolle daaraan is dat je twee dagen lang met deze groep deelnemers kennis en ervaring deelt, hoe zij hun werk doen en wat je daarvan kan leren. De ervaring leert dat deelnemers vol nieuwe ideeën en vaardigheden terug naar hun werkplek keren. Die ze gelijk de volgende dag in de praktijk kunnen toepassen.

Locatie en investering

Inschrijven Expertprogramma

We kijken ernaar uit je (weer) te verwelkomen bij het Tweedaags Expertprogramma. Vul het inschrijfformulier hieronder in. Klik op verzenden en verzeker je plek*.

* wanneer aan de voorwaarden voor deelname zijn voldaan.

Bij inschrijving ga je akkoord met de algemene voorwaarden

Trifier draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches