“Door een langer traject te lopen met Trifier, kunnen we telkens nieuwe dingen bijleren en omzetten naar de praktijk” - Trifier
Trifier - de escalatie methodieken
Zoeken
Omgaan met fysiek geweld ambulante begeleiding blog

“Door een langer traject te lopen met Trifier, kunnen we telkens nieuwe dingen bijleren en omzetten naar de praktijk”

Ines: “We merken de laatste jaren dat de doelgroep binnen ambulante begeleiding sterk verandert. Deze verandering gaat gepaard met een toename aan (verbale) agressie en dreiging van fysiek geweld. De ongerustheid over de veiligheid van medewerkers en hun omgeving nam dan ook toe. Naast de cliënten krijg je als begeleider ook met het netwerk te maken. Hulpvragen zijn groter geworden. De verwachtingen van de cliënt en het netwerk zijn tegenwoordig anders dan een paar jaar geleden. Werken als (ambulant) begeleider tijdens huisbezoek vraagt veel van je veerkracht. Hoe en wanneer geef je je grenzen aan als hulpverlener?”

De noodzaak was Intesa duidelijk; verdere stappen zetten in samenwerking met een partij die aansluit bij het verlangen en de visie van Intesa: Veilig op huisbezoek. “Op zoek naar informatie hierover kwam Trifier in het vizier”, aldus Ines. “In Trifier werd daar toen al volop mee gewerkt.”

Ines vertelt: “Trifier is echt een partner. Ze kennen ons heel goed. We hoeven niets uit te leggen of opnieuw te beginnen. Iedere keer dat we elkaar zien, spreken en ze ons trainen, bouwen we samen naadloos door op het vorige. Trifier ondersteunt en adviseert in de weg naar continue verbetering. Ik denk dat het altijd zoeken blijft om je als dienst aan te passen aan de veranderende doelgroep, en vooral de complexiteit hiervan. Door een langer traject te lopen met één organisatie als Trifier, kunnen we telkens nieuwe dingen bijleren en omzetten naar de praktijk.”

Wat het belangrijkste inzicht geweest is dat de training hen gegeven heeft? Volgens Ines heeft op individueel niveau iedereen wel iets heeft geleerd. Ze legt uit: “Ieder heeft er iets voor zichzelf uitgehaald, iets dat hen persoonlijk helpt. Ook het oefenen met acteurs in het omgaan met complex gedrag ervaren de medewerkers van Intesa als enorm waardevol. En echt van toegevoegde waarde. De trainers begeleiden daar ontzettend goed in en scheppen een veilige leeromgeving, gericht op de praktijk met bijvoorbeeld inbreng van casussen.” “Bovendien, zegt Ines, hebben de trainingen ons op teamniveau het inzicht gegeven van de noodzaak tot dialoog. Het besef dat er grensoverschrijdend gedrag is en dat het nodig is om tijdig een grens te stellen. In het 1 op 1 werken bouw je een band op met de cliënt en die band wil je houden. Een, nieuwe, grens stellen is voor veel hulpverleners vaak lastig. Trifier heeft ons met haar visie en manier van werken en trainingen geleerd dat grenzen stellen nodig is en dat het voor alle betrokkenen helderheid en duidelijkheid geeft. Het blijft belangrijk om de grens niet ‘eeuwig’ op te schuiven. Een grens is een grens. Hoe er vervolgens mee om wordt gegaan kan wel steeds individueel bekeken worden. Samen met het team en de expertise die in huis is of extern kan worden ingeroepen. Er is nu ruimte om het daar over te hebben, dat geeft veel rust.”

De vraag na een training blijft natuurlijk, hoe zorg je ervoor dat het geleerde in de dagelijkse praktijk wordt toegepast? Voor nu maar ook op langere termijn, zodat het duurzaam blijft?
Ines licht toe hoe zij dat doen: “De individuele veiligheidsplannen werken heel goed, die zijn praktisch en heel helpend. We zitten in de opstart hiervan. Ook werkt het goed om de escalatie voor je te zien en daarmee ook de de-escalatie.”

Verder vertelt Ines dat ze als pedagogen werken met een jaarplanning (jaarlijkse doelen), waar ze onder meer bijhouden welke zaken jaarlijks terugkomen. Ines: “Hier zal een jaarlijkse check van de ARIH’s terugkomen, en de individuele veiligheidsplannen zullen ingepland worden in de jaarlijkse cliëntbesprekingen. Ook deze planning wordt bij de start van ieder jaar opgemaakt. Naast behouden wat er is, is ook blijven zoeken naar manieren waarop het nog verbeterd kan worden belangrijk. Hierin helpt het traject met Trifier.”

De training draagt ook daadwerkelijk bij aan de doelen die Intesa voor ogen had. Ines vertelt enthousiast:” Uit de vorming komt zelfs telkens inspiratie waar ik voordien niet aan dacht. Het idee om individuele veiligheidsplannen op te maken werd door Frank (Trifier) geopperd en ik merk dat de begeleiders zich hier ook heel goed bij voelen. Het geeft hen enerzijds houvast, maar is anderzijds geen strak keurslijf. De trainingen en aanpak geven de medewerkers een goed gevoel. Er blijft ruimte voor eigen inbreng.

“Wij zijn heel erg tevreden over de samenwerking met Trifier, zegt Ines, ik raad ze absoluut aan. Dat doe ik al bij de ambulante pedagogen en ook bij andere organisaties. De toegevoegde waarde van Trifier is hun no nonsens stijl, die helpt om begeleiders en beleid mee te krijgen in bepaalde trajecten. Ze zijn inhoudelijk heel sterk, waardoor er nieuwe ideeën geopperd worden en gekende ideeën verbeterd en versterkt worden. Trifier sluit aan bij de vraag. En tegelijkertijd halen ze je, met respect, uit je comfortzone.”

Dank voor het invullen!

Bedankt voor het verslag, het wordt doorgestuurd naar de projectmanager.

Trifier draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders